وظیفه بیزینس کوچینگ چیست و آیا شما به آن نیاز دارید؟
وظیفه بیزینس کوچینگ این است که با کمک به صاحبان کسب و کار برای روشن شدن چشم انداز کسب و کارشان و هم راستا کردن اهداف بیزینسی با اهداف شخصی در اداره بیزینس به آنها کمک و راهنمایی کند.
بیزینس کوچینگ فرآیندی است که برای هدایت کسب و کار از جایی که اکنون ایستاده به جایی که صاحب کسب وکار می خواهد برسد.
بیزینس کوچینگ و مشاوره گاهی ممکن است با هم اشتباه گرفته شوند زیرا هر دو نقش سالها تجربه خود را برای کمک به کسب و کارها استفاده میکنند.
بزرگترین تفاوت این است که یک مشاور بر مشاوره و دادن راه حل تمرکز می کند در حالی که کوچ به مالک در برنامه ریزی اهداف کمک می کند
و شخص مراجع کننده که همان صاحب کسب و کار است را مسئول می داند تا به موفقیت برسند.
وظیفه بیزینس کوچینگ تهیه برنامه های اجرایی است
صاحبان کسب و کار فعال به دنبال درک این موضوع هستند که چرا دستیابی به اهداف رشد بیزینس برای آنها شخصاً مهم است و تاثیری که بر زندگی آنها خواهد گذاشت چیست؟ از این گذشته ، صاحب کسب و کار خودش باید در نهایت، اشتیاق رسیدن به هدف را در خود ایجاد کند. اگر این اهداف و برنامه های شخصی صاحب کسب و کار با رویاهایش مرتبط نباشد ، دلیل مهمی برای رسیدن به آن هدف بیزینسی هم برایش وجود ندارد.
پس از مشخص کردن اینکه صاحب کسب و کار مایل است بیزینس خود را به کجا ببرد ، بیزینس کوچینگ به شما کمک می کند تا اهداف و استراتژی های مورد نیاز برای پیشرفت کار را در راه دستیابی به هدف خود برنامه ریزی و اولویت بندی کنید.
یک بیزینس کوچ به طور منظم ، هر هفته یا ماهانه ، با صاحب بیزینس دیدار خواهد کرد تا او را در مسیر تعهدات نگه دارد.
کوچ ها سالها تجربه خود را به صاحب بیزینس ارائه میکنند. آنها به مالکان کمک می کنند اهداف خود را بفهمند و برای رسیدن به آنها نقشه راه درست را طراحی کنند.
دیدگاه آنها در مورد شرکت می تواند به مالکان کمک کند تا ببینند کدام موارد فقط وظایف هستند و کدام یک از اهداف بلند مدت او هستند.
تمام وظیفه بیزینس کوچینگ این است که صاحب کسب و کار را در قبال رسیدن به اهداف مسئول نگه دارد.
یک از مهمترین وظیفه بیزینس کوچینگ، پاسخگویی است. شما هرگز نمی بینید که یک مربی فوتبال به درون زمین برود و بازی کند. همین واقعیت در مورد بیزینس کوچ ها نیز صادق است. بیزینس کوچ مشاور نیست. آنها در تجارت شما کار شما را انجام نمی دهند.
آنها برای حفظ تمرکز شما بر روی نتیجه نهایی وجود دارند و به شما یادآوری می کنند که چرا این نتایج مهم هستند.
آنها به شما انگیزه می دهند تا به تعهدات خود عمل کنید. آنها به عنوان یک تخته صدا عمل می کنند و در صورت لزوم آینه ای در مقابل شما نگه می دارند تا نقاط کور شخصی و بیزینسی شما را برجسته کنند
کوچ ها با ایجاد معیارهای کلیدی عملکرد (KPI) میزان رسیدن به اهداف را بررسی می کنند و مسیر رسیدن به آنها را شفاف می کند.
کوچ آمده تا شاخصهای رسیدن به اهذاف را پیگیری و پیشرفت را اندازه گیری کند . وقتی سفر شفاف باشد ، افراد در قبال رسیدن به اهداف مسئولیت پذیر میشوند.